Følg Eiendom Norge

Store forskjeller i utleiemarkedet i første kvartal

Pressemelding   •   apr 15, 2021 11:00 CEST

Foto: Solfrid Sande.

Leieprisene i de fire store byene falt med 0,1 prosent i første kvartal 2021. Det siste året har leieprisene steget med 0,7 prosent.

- Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser store forskjeller i leieprisutviklingen i de store byene i første kvartal 2021. Mens leieprisene sank i Oslo med 1 prosent, fikk Trondheim og Stavanger og Sandnes en liten oppgang på 1,1 og 0,1 prosent. I Bergen var det en sterk oppgang på 5,8 prosent i årets første kvartal, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

- I bruktboligmarkedet har det vært en bred og sterk oppgang i priser og volum siden sommeren 2020. Vi venter koronapandemien og bevegelsene i bruktboligmarkedet vil påvirke leiemarkedet, og det ser vi tydelig i Oslo hvor leieprisene faller og utbudet av boliger til leie er markant høyere enn hva vi har sett tidligere, sier han.

Oppgang i Bergen, optimisme i Stavanger

Sterkest leieprisutvikling det siste året hadde Bergen og Trondheim med en oppgang på 4,3 og 1 prosent. Deretter fulgte Stavanger og Sandnes med en oppgang på 0,8 prosent. Svakest utvikling de siste året hadde Oslo med oppgang 0,1.

- Bergen hadde en svak utvikling i leieprisene i 2020. I årets første kvartal har de en kraftig oppgang, sier Lauridsen.

- I Stavanger og Sandnes falt leieprisene kraftig fra 2014 til 2016 parallelt med oljebremsen. Nå viser utviklingen i leieprisene og bruktboligprisene i 2020 at det er grunn til større optimisme i boligmarkedet i denne regionen enn på mange år, sier han.

Fortsatt stort tilbud i Oslo

Antall boliger til leie på FINN.no i de store byene ved utgangen av først kvartal til 2021 er 3889. Av disse er 2350 i Oslo, 642 i Bergen, 446 i Trondheim og 451 i Stavanger/Sandnes.

- I likhet med ved utgangen av 2020 er det stor utbud av boliger til leie, selv om det er litt lavere enn ved inngangen til året. Utbudet av boliger for leie er stabil i Bergen, Trondheim og Stavanger og Sandnes.

- Mesteparten av økningen i antall boliger for leie finner vi i Oslo. Det er ikke overraskende på grunn av svakere befolkningsvekst og strenge smittevernstiltak her. Det blir spesielt spennende å følge utviklingen her i tiden fremover, avslutter Lauridsen.

Ytterligere informasjon:

Følg oss på twitter @eiendomsmegling #boligprisstatistikken.

Lytt også til Eiendom Norges podkast om boligmarkedet Boligbobla her.

For kommentarer og informasjon:

Henning Lauridsen, administrerende direktør, mobil 99 72 04 85

Vi oppfordrer media til å benytte våre lokale pressekontakter.

Om Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk:

Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi, FINN og profesjonelle utleieaktører.

Statistikken utarbeides av Eiendomsverdi med data fra FINN, Utleiemegleren, Heimstaden, Krogsveen, Leiebolig, Sem & Johnsen og USBL.

Viderepublisering i media, kundebrev, analyser o.l. er tillatt for utdrag eller deler av utleieboligprisstatistikken ved angivelse av Eiendom Norge og Eiendomsverdi AS som kilde.

Finn lokal pressekontakt for utleiemarkedet her.

Eiendom Norge er bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglingsforetak.

Ved årsskiftet 2019/2020 hadde Eiendom Norge 72 foretaksmedlemmer. Disse igjen hadde 810 kontorer/filialer.

Medlemmene står for cirka 98 % av alle boligtransaksjoner i Norge. Det utgjorde i 2019 136 856 transaksjoner.

Eiendom Norges medlemsbedrifter hadde ved årsskiftet 5216 ansatte.

Eiendom Norge utarbeider og publiserer Eiendom Norges prisstatistikk i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn.no. Statistikken har en viktig funksjon for det norske boligmarkedet, norsk økonomi og det norske samfunnet.

Organisasjonen ble stiftet 4. april 2001.